Jag har (i princip) aldrig varit en sån person som tänkt på vad jag ätit. Skyffla in det i truten bara! Är det onyttigt? Då har jag ätit det. Är det fullt med socker? Då har jag ätit det.

I omgångar jag har jag varierat min kost. Jag har många gånger t.ex. eliminerat socker ur kosten, men då mest för att jag på den tiden tränade regelbundet och ville se hur stor del socker spelade in i min kroppsform. Men aldrig har jag läst på vad socker faktiskt gör med kroppen, varför socker är dåligt för en.

Men nu har jag börjat läsa denna bok efter tips från Jannice, ”Det sötaste vi har” av Ann Fernholm. En bok om hur socker påverkar våra barn och deras kroppar. Jag har inte ens hunnit läsa en bråkdel av boken än, men jag skräms redan av vad jag läser. Att socker är dåligt för våra tänder är ju t.ex. bara toppen av isberget.

Det fick mig att börja tänka på hur mycket dolt socker det finns i våra livsmedel. Hur lite socker ett barn ska få i sig, vs. hur stort dagsintag ett barn egentligen har. Nu är ju Zackarias så pass liten att det enda han får i sig i sockerväg är genom frukt och bär, bröd, och mina boobies.

Men jag själv då? Det lustiga är att jag faktiskt för någon vecka sedan började tänka på det här med onyttigheter. Z har kommit upp i en sån ålder (1 år & 3 månader) att han är uppmärksam på allt som händer runtomkring. Bland annat vad vi vuxna stoppar i sig. Han vill ju också ha. Varför dricker du ur en sån där färgglad Celciusburk medan jag dricker vatten ur en pipmugg? Så jag började tänka att jag faktiskt skulle eliminera allt från min kost som jag inte skulle vilja att han heller åt. Varför bryr jag mig så mycket om mitt barn (eller nära & kära i allmänhet) men skiter fullständigt i mig själv, hur jag mår, och vad jag stoppar i mig? Jag gör ingen någon tjänst genom att ignorera mitt eget välmående.

Så nu tänkte jag faktiskt börja tänka mig för och göra uttänkta och smarta val när det kommer till vad jag äter. Bara en sån där grej som bröd, vilken skillnad det kan finnas! Tidigare i veckan köpte vi LingonGrova. Ett mörkt bröd med lingon. 9 gram socker per 100 gram, eller 3,2 gram socker per skiva. Idag köpte vi Kung Markattas Solrosbröd. 0,8 gram socker per 100 gram, eller ½ gram socker per skiva. Fattar ni vilken skillnad!?

Jag har som sagt knappt läst en bråkdel av boken ännu, men tänkte skriva en liten summering av saker jag fann intressanta i boken sen. Sen tror jag att jag ska läsa vidare i föregångaren till boken, Ett sötare blod! Har någon av er läst den?