Tidigare i veckan så var jag lite låg på inspiration till frukost och mellanmål till Zackarias och frågade därför i en vegoföräldragrupp på Facebook vad folk brukade servera hemma till deras barn.

Det ledde till att jag ställde mig och bakade bröd, gjorde kikärtspastej och mixade ihop en krämig grön smoothie.

Jag försöker exponera honom för så mycket olika smaker och konsistenser som möjligt och han gillar i princip allt, förutom mat som är för mosig t.ex. gröt från pulver. När jag gör smoothies försöker jag därför att göra dem lite krämigare med hjälp av mindre tillsatt vätska, men även att lämna små bitar och inte mixa allt helt slätt.

Här kommer recepten på både brödet, pastejen och smoothien. Jag ska försöka mig på samma brödrecept senare i veckan fast med mindre jäst och istället längre jästid, om det blir bra så uppdaterar jag receptet med en variation!

Halvmörkt bröd med rotfrukter och frön/nötter

Detta bröd har oändligt med potential då du kan använda i princip vilka rotfrukter och nötter/frön du vill! Denna gång gjorde jag det på polkabetor (som köptes på rea) som annars hade legat kvar i kylen och till slut varit tvungna att slängas. Hemma hade vi lite pumpakärnor och solrosfrön som jag en snabbis mixade till lite mindre bitar. På bilden har jag gjort en deg på 50 g jäst.

DU BEHÖVER:

· 50 g färsk jäst

· 5 dl fingervarmt vatten

· 1½ tsk salt

· 3-5 dl rivna rotfrukter

· 3-4 msk frön/nötter

· 3 msk olivolja

· 3 dl grovt rågmjöl

· 4 dl vetemjöl

· 4-5 dl Vetemjöl Special

HUR?

  1. Blanda ut jäst med vatten och salt.
  2. Lägg i riven rotfrukt, frön/nötter, olivolja och rågmjöl. Arbeta sedan in lite mjöl i taget och knåda till slut degen ordentligt. När jag använder maskin så låter jag den gå i 5-10 minuter.
  3. När du är färdig med knådningen, strö mjöl över degen och låt den jäsa under duk i 45 minuter.
  4. Ta efter jäsningen upp brödet på ordentligt mjölat bord och knåda som tusan! Ett bra tips är att vika degen, knåda, och göra så några gånger.
  5. Lägg degen i önskad/e form/ar och jäs under duk i 30 minuter till.
  6. Sätt ugnen på 225°C.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.

 

Kikärtspastej med oliver och tahini

Pastejen mixade jag ihop av saker som fanns hemma: kikärtor, oliver och tahini. Jag valde att smaksätta med tomatolja (jag sparar oljan när vi köper soltorkade tomater) men det går lika bra att använda annan valfri olja för att få fram önskad krämighet.

DU BEHÖVER:

· 2.5 dl kokade kikärtor

· ½ dl svarta urkärnade oliver

· ½ pressad vitlök, alt. ½ krm vitlökspulver

· 1½ msk olivolja

· ½ msk tahini

· 1 tsk citronsaft

· tomatolja, alt. din favoritolja, efter önskad konsistens

HUR?

  1. Mixa allt, förutom tomatoljan/din favoritolja, till önskad chunkyness.
  2. Rör ned oljan tills din pastej nått den perfekta konsistensen.

 

Krämig grön mellanmålsmoothie

Inga tillverkningsinstruktioner, bara mixa 🙂

DU BEHÖVER:

· 1 avokado

· 1 banan

· 1 bit kokad broccoli (storlek pingisboll)

· 1 skalat Granny Smith-äpple

· 2 dl frusen mango

· en skvätt citronjuice

 

Jag är så glad att Zackarias numera är så stor att han kan underhålla sig själv LITE medan jag pysslar på i köket, men jag får fortfarande vara super multitasker. Jag gjorde alla dessa tre saker samtidigt som jag kokade två olika puréer. Lika bra att passa på när jag ändå står i köket 🙂 Jag ska försöka mig på att knyta sjalen på ryggen någon gång snart så jag lär mig det, då kommer jag vara som en panter när jag swishar fram i köket!