Här har det minsann varit tyst ett bra tag, sorry ‘bout that. Mitt psykiska mående har inte varit det bästa i december, men jag har lokaliserat problemet och försöker göra upp en plan för att motverka en sån här dipp i framtiden. Mer om det i ett annat inlägg, nu vill jag snacka nyår och vegankäk!

Kan vi först bara uppmärksamma hur sjukt fin i nyllet jag var denna dag? Bella fixade mitt smink, det kändes så jäkla lyxigt och jag blev så fin. Tro mig när jag säger att jag kommer utnyttja henne fler gånger i framtiden när jag vill känna mig glamourös!

Now, on to the foooood!

De senaste åren har vi både på jul och nyår haft en massa folk hemma – familj, släkt, och vänner. Att laga mat till 15+ personer då vi vanligtvis vill att maten ska kännas lite lyxigare blir ju ganska dyrt, så i år när vi bara skulle vara några familjemedlemmar så bestämde vi oss på att slå på stort. Det blev en jäkla massa rätter, vi hade inte lagat någon av dem tidigare men som tur var så blev majoriteten hur bra som helst! Så här såg menyn ut, alla recept kommer från tidningarna VEGO (Vegomagasinet), Vegourmet, och boken ”Vegomenyer – Festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen” av Mattias Kristiansson.

LUNCH: Banh Mi

En vietnamesisk baguette som fylldes med marinerad & knaperstekt tofu, srirachamajonäs och picklad/syrad morot, lök, och rödkål. Peter gjorde majonäsen och picklade/syrade grönsakerna själv.

MELLANRÄTT: Kokossoppa med nudlar

Den enda rätten som både jag och Peter ansåg blev lite misslyckad. Dock var det vårt eget fel eftersom vi hade missat att köpa kokosmjölk och istället fick använda kokosmjölk light som vi skulle använda till en drink senare på kvällen. Jag hade ingen aning om att det var så stor smakskillnad i kokosmjölk och kokosmjölk light! Soppan smakade nästan ingen kokos och fick istället en pesto-liknande smak, men vi gillar ju både pesto och nudlar här hemma så egentligen var skadan inte så stor 🙂

Amuse-bouche: Kronärtskocksostron

En himla kul idé som kändes rolig och som dessutom var enkel att göra. Tanken är att bladen från kronärtskockan ska agera som ostronskal, vilket funkade väldigt bra! Vi fyllde den med tomat, gurka, rädisor, lök, och örter, och toppade med Oatly iFraiche och tångkaviar. Det enda negativa var att vi gjorde för lite och vi gärna hade ätit flera! Till denna drack vi lite alkoholfritt bubbel av märket Chapel Hill, som är veganskt.

FÖRRÄTT: Majssoppa med friterat bröd

En så jäkla god soppa som vi absolut kommer äta igen! Vi friterade surdegsbröd till, och toppade soppan med rotfruktchips. Hade bröden varit lite tunnare hade de varit väldigt lika langos, så smarriga!

HUVUDRÄTT: Svartkålspasta med soltorkade tomater och cashewkräm

Jag citerar Peter: ”Så god i sin enkelhet”. Vi gjorde dock MASSOR av cashewkräm, så den skulle nog kunna räcka året ut 🙂

EFTERRÄTT: Passionsfruktspaj med aquafaba-maränger

Till efterrätt gjorde vi små minipajer med passionsfruktskräm och färgglada små maränger. Jag har fel på smaklökarna och tyckte att den var väldigt, väldigt, väldigt söt. Alla andra tyckte att den var syrlig. Men god var den, i alla fall. Väldigt maffig, så vilken tur att vi gjorde så små portioner!

DRINK: Mango colada

Barnvänlig och god med endast fyra ingredienser: mango, kokosmjölk, socker och lime. Jag tyckte också att denna var riktigt söt medan alla andra tyckte att den var syrlig, Någon gång i framtiden tyckte Peter att vi skulle stoppa Malibu i den, vilket nog också skulle bli gott om partajet den skapas till inte gästas av barn.

Utöver detta så gjorde jag även chokladdoppade kokosbollar gjorda på kondenserad sojamjölk. Det tog en jäkla tid men även där var innehållsförteckningen kort: sojamjölk, socker, kokos och mörk choklad. De smakade lite som vad jag kommer ihåg att Bounty smakar som. De enda som åt dessa var dock kockarna eftersom jag hade glömt ta ut dem ur kylen, haha!

En väldigt smakrik och lyckad nyårsafton.

På tolvslaget stod vi ute på altanen och tittade på fyrverkerierna (jag är så glad att så många valde att använda Khom Loy istället ♥) och drack God Dryck No 1. Den är veganvänlig och mycket god, inte så himla söt.

Nu börjar planerandet och sparandet inför nästa nyår, då vi förhoppningsvis kan åka till min storebror i Spanien och fira där istället. Där använder de dessutom inte fyrverkerier på nyår, veganvänligt och bra 🙂