För ett tag sedan blev jag utvald att genom Buzzador testa Önskefotos A3 fotokalender. Vill ni också göra en så finns det en 50% rabattkod i slutet av inlägget!

Innan jag ger recensionen på kalendern så kan jag berätta om Buzzador, för de som aldrig hört talats om dem eller inte har koll på vad det innebär att buzza något. Buzzadors uppdrag är i princip att hjälpa företag att nå ut till nya kunder, skulle jag nog säga. Detta med hjälp av oss buzzadorer, som gratis får testa produkter med villkoret att vi recenserar produkten vi får testa.

Jag har varit medlem sedan 2008 och har hittills buzzat 16 olika produkter, bland annat diverse webbaserade tjänster, en eltandborste, te, några olika hudprodukter, och senast en juicecentrifug.

Denna gång var det alltså en fotokalender som stod på tavlan. Sjukt bra, de senaste åren har jag gjort en på jobbet (jobbar på tryckeri) men eftersom jag är föräldraledig nu så har jag inte lika enkelt kunna göra det i år.

Det finns tre sätt att skapa sin kalender hos Önskefoto: via deras app, via webbläsaren i mobilen, eller på deras hemsida. Jag valde att göra min genom hemsidan eftersom det där finns olika teman och designs som jag blev nyfiken på. Dessutom har jag så mycket bilder på datorn och min externa hårddisk som jag ville använda mig av.

Det fanns inte jättemånga teman, men däremot fanns det jättebra möjlighet att ändra nästan allt på kalendersidorna, typ textstorlek och teckensnitt, färger, och storlek på månadens bild.

Det är enkelt att göra ändringar och ganska lätt att förstå hur man ska gå till väga. Jag skulle nog kunna sätta t.ex. min mamma, som har väldigt lite erfarenhet av internet och webbsidor, att göra en sån här kalender.

Det enda jag känner att jag saknade var att kunna ändra månadstexten. I just detta tema, ”Handstil” så stod alla månader på engelska. Vanligtvis skulle jag inte ha något problem med det då jag ofta väljer engelska över svenska i andra sammanhang, men när allt annat var så lätt att ändra så var det lite trist.

Jag stötte dock ganska fort på problem. Efter att jag bara hade lagt in bilder för två månader så kom det upp ett för mig okänt felmeddelande. Jag har ingen aning om vad det berodde på, vad det skulle innebära, eller om jag kunde göra något för att åtgärda problemet. Zacke låg och sov (dvs, jag hade viss tidspress) så jag ville inte börja om från början, och fortsatte därför med kalendern.

Inga fler felmeddelanden kom upp, men när jag skulle gå igenom hela kalendern innan jag la beställningen så såg jag att min text på första sidan hade blivit osynlig. Där den blå rutan är hade jag skrivit ”2018” med svart text. Jag försökte radera texten, skriva en annan text, ändra textfärg och teckensnitt men ingenting fungerade.

Jag beslutade ändå att låta det vara, kalendern var ju gratis och någonstans innerst inne så hoppades jag på att felet bara låg i mitt system och att texten magiskt skulle återuppstå väl på tryckeriet.

När man lagt sin beställning så kommer en sån här procentgrej upp. Det tog nästan 10 minuter för den att komma upp i 100% och när den väl hade gjort det så väntade jag på att det skulle slutföras.. och väntade, väntade, väntade…

Efter 30 minuter vaknade Zacke, så vi satt och väntade en stund tillsammans. Jag drack upp mitt kalla kaffe. Sedan gick vi ner till köket och jag käkade matlådan med fuskpinnar, kokt potatis och remouladsås som Peter hade sparat till mig.

Sedan gick vi upp igen, fortfarande fast på 100%. Då hade det gått över en timma, så då förde jag över alla bilder till telefonen och bestämde mig för att försöka där istället.

I telefonens webbläsare tycker jag faktiskt att det var lättare att skapa och ännu enklare att redigera efter sin egen smak. Här kunde jag till exempel välja vilken layout jag ville ha för bilderna. Hur stor jag ville att min enda bild skulle vara, eller  välja om jag ville ha fler än en bild. Jättebra! Jag uppmärksammade inte ens om det gick att göra det i datorns webbläsare, jag tror inte det?

Det gick fort att skapa kalendern, jag kunde till och med göra det medan Zacke klättrade på mig likt den lilla människoschimpans han är. När jag var klar fick jag välja om jag ville ha matt, högblankt, eller mitt emellan papper. Om man väljer matt eller högblankt får man betala 25 kr extra.

209:-, plus 69:- i frakt, skulle jag ha fått betala för denna kalender utan tillval av papper. Att få en specialbeställd fotokalender för lite över 200 kronor tycker jag är riktigt billigt, däremot känns nästan 70 spänn i frakt helt galet dyrt.

Något jag blev lite irriterad över var att jag var tvungen att registrera mig som kund för att kunna använda rabattkoden jag fick av Buzzador. Det finns säkert en logisk anledning till varför det är så, men efter allt krångel så kändes det bara jobbigt.

På deras hemsida har Önskefoto en tabell över leveranstider för alla deras produkter. En kalender ska ta 7-9 arbetsdagar, varav 3 är produktionsdagar. Att produktionen ska ta 3 dagar är inget konstigt, men att frakten skulle kunna ta upp till 6 arbetsdagar får mig att tänka att produktionen inte ligger i Sverige. Sökte lite på deras hemsida men hittade inget alls om produktionen och frågade därför på Twitter och fick svaret att de produceras i Nederländerna.

I vanliga fall skulle jag inte göra någon vidare investigation för att ta reda på var det jag beställer är producerat, men vi kan väl säga att detta är ett specialfall eftersom jag jobbar i samma bransch. Jag tycker att det är jättetråkigt då företag flyttar deras produktion till andra länder, jag har sett flera bra tryckerier som varit tvungna att stänga ner på grund av just den anledningen och det är så trist för hela tryckeribranschen, och inte minst Sveriges näringsliv.

Så här såg min kalender ut. Jättefin! Om färgerna ser lite konstiga ut är det för att kalendern fogades ovanför en grönsaksodling som har en blå lampa, det var lite svårt att redigera bort. Kalendern är vit och färgen i bilderna är spot on!

Hur som helst, här kommer mitt sista utlåtande gällande själva beställningen och  produkten.

+ Billig

+ Enkel att skapa, lätt att förstå sig på

+ Lätt att ändra utseende efter egen smak

+ Kalendern är av bra kvalitet. Bra papper, och bilderna blev bra.

+ Det går att lägga in t.ex. födelsedagar eller andra speciella dagar i kalendern. Superbra!

 

– Dyr frakt

– Hemsidan fungerade inte bra för mig

– Lite trist att omslaget (första och sista sidan) är vita och helt blanka. Ger ett lite opersonligt intryck.

 

I det stora hela så är kalendern värd pengarna, om du inte bryr dig om den där känslan att den är massproducerad. En fin kalender till ett bra pris som de flesta föräldrar eller mor/farföräldrar garanterat skulle bli glad över att få i julklapp!

Och innan jag glömmer, 50% rabattkoden är BZZ5DR17. Den gäller till den 14e december 2017 och ni måste gå in på www.onskefoto.se/buzzador för att beställa. Beställer ni innan den 14e är det garanterad leverans innan jul!