Vilken jäkla tur jag har ibland. För ett tag sedan postade jag i en föräldragrupp på Facebook och frågade efter information om hur någon som vill ta sig igenom en förlossning utan smärtlindring skulle gå till väga. Jag har aldrig varit en för smärtstillande och gillar fortfarande inte att ens ta värktabletter, så att klara mig utan smärtstillande genom förlossningen är något jag verkligen håller tummarna för kommer funka. Jag skrev så här:

För något år sedan berättade någon för mig att denne fött barn utan smärtlindring och att denne istället mediterat (eller något liknande) sig igenom förlossningen.

Finns det någon term för denna metod, eller kanske någon här som fött barn så? Jag skulle vilja lära mig mer om det.

Jag fick jättemycket bra tips och tricks! Metoder som hypnobirthing, dyktekniken, yoga nidra, och till och med akupunktur. Tricks som visualisering, andningstekniker, varma kuddar/duschar/bad och avslappningsövningar. Två boktips jag fick var ”Att föda” av Gudrun Abascal och den ni ser ovan, ”Föda utan rädsla” av Susanna Heli.

Några dagar innan jag ställde frågan på Facebook hade jag dessutom fått erbjudande av Storytel (app för ljud- och eböcker) att komma tillbaka i en månad för endast 9 kronor, så det nappade jag på. Karma kicked in och Susannas bok fanns i appen och jag har läst den på paddan på bussen till och från jobbet. I am amazed. Jag var helt såld från början då hon redan efter några sidor börjar förklara om avslappning och visualisering, något som jag känner mig hemma med då jag utövar visualisering i andra delar av min vardag och liv.

Innan boken så har jag haft en liten gnagande känsla av oro inför förlossningen, men inte allt för mycket. Jag är ganska bra på att ta smärta och att inte klaga över den, men så många gånger som jag hört att förlossningssmärtorna är olikt något annat så tyckte jag att det kändes skrämmande att ge sig in i något som jag inte vet någonting om. Men något i boken som verkligen hjälpte med det är att hon förklarar var smärtorna kommer ifrån, vad det är som gör ont och varför kroppen beter sig som den gör. I korta termer förklarar hon alltså att smärtan kommer från att kroppen hjälper till att föra barnet från magen till världen.

Hon pratar även mycket om att det ofta inte är smärtan som är problemet under en förlossning utan rädslan för smärtan, att rädslan kan göra att vi ofrivilligt spänner oss och på så sätt arbetar emot kroppen. När hon förklarade det som att smärtan faktiskt är något positivt eftersom det är ett tecken för att kroppen försöker arbeta för att låta en träffa sitt barn så är det svårt att argumentera emot – det bästa är ju att försöka slappna av och låta kroppen göra sitt.

Men förståelse gör ju förstås inte allting och lär ju absolut inte göra att en automatiskt slappnar av och låter värkarna komma utan att kämpa emot. Nu ska jag läsa Gudruns bok, kolla upp det här med yoga nidra, läsa på lite mer om dyktekniken och börja slipa på vilka visualiseringsbilder jag vill fylla huvudet med inför förlossningen.

Om någon som går i barnatankar eller som redan är gravid funderar på att läsa boken, DO IT. Jag kommer nog läsa den flera gånger om.